Quantum Film:
Dynamisch bereik zonder rolling shutter

Op door adminTim

Veel videomakers kennen het probleem: Op een zonnige dag moet je op locatie filmen, waar veel verschil zit tussen veel en weinig belichting in één beeld. Of je hebt een gezicht in de schaduw, of iemand kijkt tegen de zon in en gaat met de ogen knijpen. Hier zijn natuurlijk wel oplossingen voor in de vorm van een reflectorscherm of een diffuser, maar als je alleen werkt en snel opnames moet maken en de apparatuur wilt beperken omdat je het allemaal zelf moet dragen of anders iemand moet betalen om de extra spullen te hanteren is de lol er snel vanaf.

Invisage is een Amerikaanse maatschappij die een nieuwe sensor technologie heeft ontwikkeld: De Quantum Film sensor. Deze sensor lijkt op een reguliere sensor, maar heeft een film laag toegevoegd, waardoor het licht dat op de sensor valt tot 4x efficiënter gebruikt kan worden. Dit betekent dat er een kleinere sensor nodig is voor dezelfde kwaliteit foto’s, wat voor mobiele telefoons ook goed nieuws is. Bovendien zijn de sensoren goedkoper te produceren.

Omdat de sensor gevoeliger is kan hij meer detail in de schaduwen weergeven, zonder dat de highlights in het beeld te fel worden en hun details verliezen. Ideaal dus voor iedere situatie en een grote stap voorwaarts voor video- en filmmakers. De nieuwe sensor elimineert ook het rolling shutter effect, waar veel videomakers last van hebben.

De Videoverteller werkt zelf met de Sony A7S, een camera die bekend staat om zijn gevoelige sensor en hoog dynamisch bereik. Op dit moment op die vlakken de perfecte camera voor allerhande klussen. Als de nieuwe technologie daadwerkelijk voor handen is, zal De Videoverteller uiteraard de overstap gaan maken.

Wilt u een video laten maken met hoog dynamisch bereik?
De Videoverteller filmt met de Sony A7S camera

Cameraman inhuren

Recente inspiraties